Γιατί καλλιεργούμε μια παλιά ποικιλία με βιολογικό τρόπο;

Από την προφορική ιστορία μαθαίνουμε οτι η ποικιλία τομάτας που καλλιεργούμε, υπήρχε στους κήπους των περισσότερων σπιτιών της περιοχής μας, τουλάχιστον από το 1900. Με τα υπάρχοντα στοιχεία δεν μπορούμε να δούμε πιο παλιά.


Σε κάθε φυτό μπορεί κανείς να βρεί ταυτόχρονα μπουμπούκια, λουλούδια, μικρές πράσινες τομάτες και κόκκινες ώριμες τομάτες

Μια από τις τοπικές ονομασίες της συγκεκριμένης τομάτας ήταν "ιταλική" που δηλώνει με σαφήνεια τον προτελευταίο σταθμό της, πριν καλλιεργηθεί από τους κατοίκους της περιοχής μας.

Ας απαντήσουμε στο αρχικό ερώτημά μας προσπαθώντας να αναγνωρίσουμε τις βασικές διαφορές ανάμεσα σε μια "σύγχρονη" εκτατική καλλιέργεια νέων υβριδίων τομάτας και του δικού μας βιολογικού τρόπου παραγωγής από ένα παλιό - σχεδόν ξεχασμένο - σπόρο.

Οι "σύγχρονες" εκτατικές καλλιέργειες τομάτας απαιτούν :

Στο δικό μας βιολογικό τρόπο παραγωγής :

Τα τόσα χρόνια εμπειρίας στην καλλιέργεια τομάτας, μας έδειξαν ότι, οχι μόνο είναι εφικτή μια κερδοφόρος βιολογική καλιέργεια σε μεγάλη κλίμακα, αλλά και ένας παλιός σπόρος μπορεί να ανταπεξέλθει καλύτερα από πολλά νέα υβρίδια.